Miquel Francés i Domènec. President Consell Rector de la CVMC

Miquel Francés i Domènec és doctor en Comunicació Audiovisual per la Universitat de València, llicenciat en Història Contemporània  i diplomat en Professorat d’Educació General Bàsica.

Ha sigut professor d’Educació General Bàsica i de Secundària, a més de membre i fundador del Gabinet d’Ús i Ensenyament del Valencià (1974-1990). També ha sigut professor titular de Comunicació Audiovisual i director del Taller d’Audiovisuals de la UV (1991-2023).

Va ser director de diferents màsters i diplomatures de la Universitat (1998-2023), com el Màster oficial en Continguts i Formats Audiovisuals; director del grup d’investigació en Continguts i Formats Audiovisuals de la Universitat de València i president del grup de treball en Comunicació Audiovisual i Multimèdia de CRUE (Comunicació Universitats Espanyoles).

Ha participat en altres projectes singulars com: “La comunicació de la ciència en televisió. Estratègies narratives del documental científic a Europa”; “El vídeo en línia com a eina per a comunicar la ciència”, o “Teleeducació per al desenvolupament (TELDE)” amb la col·laboració de la Generalitat Valenciana. També ha sigut avaluador de projectes de l’Agència Nacional d’Avaluació i Prospectiva (ANEP), i ha participat en el projecte MECESUP de les Universitats Hispanoamericanes com a expert internacional. Va exercir de director de les Jornades de Continguts per a la Televisió Digital CONTD (2007-2023), d’àmbit internacional que se celebren anualment a València.

Entre les seues principals publicacions bibliogràfiques cal destacar: La comunicación audiovisual en tiempos de pandèmia; La producció de documentals en l’era digital; Ciencia para la televisión; Hacia un nuevo modelo televisivo: contenidos para la televisión digital; La calidad de los contenidos audiovisuales en la multidifusión digital; Contenidos y formatos de calidad en la nueva televisión; La ficción audiovisual en España: relatos, tendencias y sinergias productivas; El documental en el entorno digital; La mirada comprometida: Llorenç Soler; La televisión de la crisis ante el abismo digital; La televisión conectada en el entorno transmetia; La televisió de proximitat en l’entorn transmèdia; Rigour in online science vídeos: an initial approach; La comunicación audiovisual de la ciencia; Documentación y producción transmedia de contenidos audiovisuales o Los retos de la televisión pública ante la multidifusión digital.

Cal destacar la seua estreta vinculació amb el sector audiovisual  com a productor executiu de nombrosos documentals de divulgació científica i cultural o de vídeos educatius com: Dones i poder: sota el sostre de cristall; Els cetacis del Mediterrani; Creart; Del roig al blau: la transició valenciana; Sota la pell del conflicte; Josep Antoni Cavanilles: la història del paisatge; La Riuà; Mediterrània Viva; Ser Joan Fuster; Rere la petjada de Darwin; L’Horta al costat de casa; Pep Gimeno Botifarra: el cant dels arrels; Sempre Al Tall; Michavila. Mestre de mestres; Revelant Blasco Ibáñez; Contra el NO-DO; El Kapo; i Enrique Bustamante: integritat i compromís en primer pla. A més, també ha estat productor de les sèries: La Universidad responde, Universo sostenible, Vidas y bebidas, Manos a la obra, o Xafant terra.

D’altra banda, sempre ha tingut una vinculació especial amb la fotografia, activitat que ha sigut complementària al seu recorregut professional. Cal destacar en este sentit els seus muntatges audiovisuals sobre la Patagònia i Groenlàndia i altres entorns naturals. També ha comissionat exposicions de fotografia històrica. O realitzat exposicions com Vitigrafies, Hortografies i Enografies, que aborden una visió particular de la viticultura i el paisatge d’Horta.

Ha estat membre de la Comissió d’Experts en Comunicació per a l’elaboració de l’Informe a petició de les Corts Valencianes: «Bases per a la renovació de l’espai comunicatiu valencià i la restitució del servei públic de radiotelevisió» (2015-2016).

També ha estat coordinador dels Serveis d’Audiovisuals de les Universitats Espanyoles (2006-2022), i President del grup de treball en Comunicació Audiovisual i Multimèdia de la Sectorial de Comunicació CRUE Universitats Espanyoles (2013-2022), organisme que gestiona la producció dels continguts audiovisuals i multimèdia de les universitats pertanyents a la CRUE. I, Secretari General de l’Associació de Televisions Educatives i Culturals Iberoamericanes (ATEI) (2017-2024), associació iberoamericana sense ànim de lucre, que aglutina des del 1992 més d’un centenar de televisions públiques per a la divulgació de la cultura i la ciència.

I, el 15 d’abril del 2023 fou nomenat per les Corts Valencianes com a President del Consell Rector de la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació (CVMC) al Decret DOGV 4/2023 publicat Num.9575/15.04.2023, prèvia convocatòria pública segons la Resolució de 4 d’octubre de 2.022 publicada en el DOGV Num. 9444/07.10.2022. Càrrec que ocupa en l’actualitat.