Lola Bañón

Lola Bañon Castellón. Doctora (cum laude) en Periodisme per la Universitat de València i llicenciada en Ciències de la Informació per la Universitat Autònoma de Barcelona.

Professora de periodisme televisiu en la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació de la Universitat de València i de Comunicació Corporativa de la Universitat Oberta de Catalunya.

És codirectora del postgrau d’Expert Universitari en Societats Mediterrànies Ciutadania i canvis sociopolítics al Mediterrani de la Universitat de València.

És docent també en el Màster de Nous Periodismes, Comunicació Política i Societat del Coneixement de la Universitat de València i ha sigut professora al Màster de Relacions Internacionals de la Universitat de Bedfordshire, a Anglaterra.

Periodista en exercici durant 25 anys en la televisió autonòmica valenciana on s’ha dedicat sobretot a la informació internacional. Ha sigut enviada especial en cobertures en conflictes a Orient Mitjà i el Magreb i en cimeres diplomàtics de la Unió Europea.

Va ser coordinadora del Comité d’Experts que va assessorar les Corts Valencianes en el procés d’elaboració de la Llei de restitució del servei públic de radiotelevisió a la Comunitat Valenciana.

En l’àmbit de les relacions internacionals ha sigut directora de la Fundació Assemblea Ciutadans i Ciutadanes del Mediterrani (FACM) i docent en Mediació Internacional en el Màster de Mediació de la Universitat Internacional de València.

És autora de llibre Palestins (Planeta) i de diverses publicacions en l’àmbit de la investigació i la divulgació. Les seues línies de treball són la televisió, la informació internacional, món àrab i mediterrani, mediació, gènere i drets humans

És membre del grup de Prospectiva i Recerca en Comunicació, Cultura i Cooperació (LAPREC) adscrit al departament de periodisme de la Universitat Autònoma de Barcelona.

És membre del Jurat Internacional del Festival de Documentals de la cadena Al Jazeera.

Ha rebut diversos premis; entre ells:

-Premi de l’Associació de Periodistes i Escriptors Àrabs a Espanya, Club Internacional de la Premsa, Madrid, 2014

-Premi Amnistia Internacional a la Defensa dels Drets Humans, València, 2017

-Palestinian International Award for Excelence, Ramallah, 2018

-Premi Pont del Mediterrani Mostra Viva València,2021

Així mateix, forma part dels consells d’aquestes institucions:

-Membre del Consell Rector de l’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM)

-Membre del Comité Executiu de l’Agencia de Nacions Unides per als Refugiats Palestins (UNRWA)

-Membre del Consell Consultiu de la Fundació Assemblea Ciutadans i Ciutadanes del Mediterrani(FACM)

-Membre del Consell Assessor del Advisory Board of the International Journal of Euro-Mediterranean Studies (IJEMS).

-Membre del Comité Científic de la Associazione Peripli Cultura e Società Euromediterranee (Itàlia)